13 Mart 2010 Cumartesi

Bahreyn'de Hayal Kırıklıkları


Yaklaşık 5 aylık aranın ardından, F1'de yeni sezon, bugün Bahreyn'in Sakhir pistinde yapılan sıralama turlarıyla başladı. Red Bull'dan Sebastian Vettel'in ilk sırada, Ferrari pilotlarından Felipe Massa'nın ikinci, Fernando Alonso'nun üçüncü tamamladığı sıralama turları, birçok hayal kırıklığına sahne oldu.

En önemli hayal kırıklıkları, gümüş renkli iki takımda; McLaren ve Mercedes GP'de yaşandı. Ferrari'den Felipe Massa'nın, ilk sıradaki Sebastian Vettel'den 0.141 saniye; Fernando Alonso'nun da 0.507 saniye geride kalması, F1'de olabilecek bir durum. Ancak 4. sıradaki McLaren pilotu Lewis Hamilton ile Vettel arasındaki fark, 1.116 saniye! Bu sezon başa baş gitmesi beklenen pilotlardan/takımlardan ikisinin arasında böyle bir fark olması, gerçekten ciddi bir sorun. 8. sıradaki diğer McLaren pilotu, son şampiyon Jenson Button da, Vettel'in, 1.571 saniye gerisinde. Yani Hamilton ve Button arasında bulunan, Mercedes pilotları Nico Rosberg ve Michael Schumacher ile Red Bull pilotu Mark Webber de, liderin, 1.116 saniyeden 1.571 saniyeye kadar gerisindeler. Bu da demek oluyor ki; Ferrari ile Red Bull dışındaki takımlar, gerçekten yavaş ve Red Bull'da Mark Webber, tâlihsiz bir gün geçirdi.

Gelelim diğer hayal kırıklıklarına... Çoğunluğun gizli favori olarak gördüğü; lastik tedarikçisi Brigdestone'un, "Lastikleri en iyi kullanan takım" şeklinde bahsettiği Sauber, sıralamaların son seansına kalamadı. Takımın pilotlarından Pedro de la Rosa 14., Kamui Kobayashi ise 16. olarak, sıralamalara 2. seansta veda ettiler.

Diğer hayal kırıklığıysa, F1'in yeni takımları oldu. Aslında bu hayal kırıklığı, çok fazla şaşkınlık yaratmadı. Çünkü bu takımların F1'e gelişi o kadar olaylı ve sancılı olmuştu ki; böyle bir şey olacağı belliydi.

Spora bu sezon dahil olan, Lotus, Virgin ve HRT (Hispania Racing Team), sıralamaları en altta tamamladılar. Yeni takımların son sıralarda olmaları doğal karşılanabilir ancak yaptıkları dereceler sıra dışı! Bu 3 takımın 6 pilotu, normal olarak, sıralamaların ilk seansını geçemediler. Ama öyle farklar yediler ki; F1'de olduklarına lânet ettim!

Sıralamaların ilk seansını, Ferrari pilotu Fernando Alonso ilk sırada tamamlamıştı. Derecesi, 1.54.612 (1 dakika 54 saniye 612 salise) idi. Son sıradaki HRT pilotu Karun Chandhok'un derecesi ise; 2.04.904 (2 dakika 4 saniye, 904 salise). Yani iki pilot arasında 10 saniye fark var! Motor sporlarını takip edenler, tur dereceleri arasındaki 10 saniyelik farkın ne kadar büyük olduğunu bilirler. Bu yüzden bu konuda fazla bir şey söylemeye gerek yok.

Bu 6 pilotun içinde en yukarıda yer alan, Virgin pilotu Timo Glock'un derecesi de, Alonso'dan 5 saniye yavaş! Bu da çok önemli bir fark. Ancak rezilliğin boyutunu en iyi şu şekilde açıklayabiliriz: Diğer 18 pilot içinde en kötü dereceyi yapan, Toro Rosso pilotu Jaime Alguersuari ile bu 6 pilotun en iyisi olan Timo Glock arasında, 2.5 saniyeden fazla fark var!

Birkaç salisenin bile çok şey değiştirebildiği bir sporda, böyle büyük farklardan bahsediyoruz. Artık yorumu size bırakıyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...