27 Aralık 2009 Pazar

Euro 2016 Ev Sahipliği ve Trabzon


Geçtiğimiz çarşamba günü, Euro 2016 ev sahipliği adaylığımız konusunda bir lansman yapıldı. Detaylarını şu yazımda bulabileceğiniz lansmanda, ev sahipliğini kazanmamız hâlinde maçların oynanacağı şehirler de açıklandı. Ve o lansmanın ardından neredeyse bütün Trabzonlular ayağa kalktı! Çünkü aday şehirler arasında Trabzon yok.

Bu durum, Türk ve dünya futbolunun âdeta bir yansıması olan futbol bloglarında da kendine yer buldu. Trabzonlu blog yazarları, bu konuya bloglarında geniş yer ayırdılar; Trabzon'un aday gösterilmemesine büyük tepki gösterdiler. Herkesin görüşüne saygım var ama bu tür konularda yorum yapmadan önce, iyi-kötü bir araştırma yapmak gerek.

Meselenin özünde iki neden var: Trabzon şehrinin küçüklüğü ve diğer aday şehirlere olan uzaklığı. İkinci neden olmasa, yani Trabzon; diğer aday şehirlere yakın olsa, Trabzonspor ve şehrin spor geçmişi sayesinde aday gösterilebilirdi. Bunun örneğini 2006 Dünya Kupası'nda da görmüştük. Kaiserslautern, sırf spor geçmişi sayesinde ev sahipliğini almıştı. Üstelik onların iyi bir takımı da yoktu; sadece Fritz Walter, Michael Schumacher gibi önemli sporcuların memleketi olduğu için seçilmişti.

Fakat UEFA; şehrinizdeki takımdan önce, ulaşım, konaklama gibi şeylere bakıyor. Ev sahibi şehirler arasında ulaşımın kolay olması, UEFA'nın kesinlikle istediği bir şey. Hatta bu yüzden, eğer ev sahipliğini alırsak, aday şehirler arasında özel karayolu düzenlemeleri yapılacak ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Düşünsenize, Avrupa Şampiyonası Türkiye'de yapılıyor ve bir maçını Eskişehir'de oynayan takım, sonraki maçını Trabzon'da oynuyor! Adamlar, turnuvaya katıldıklarına pişman olurlar! Tamam, havayolu da bir ulaşım şekli; ama karayolu ve demiryoluyla ulaşım olmadan, havayolunun bir anlamı kalmaz.

Kısacası; bu konuda yorum yapmadan önce, haritaya da bakmak gerekiyor. Böyle turnuvalarda bir şehrin takımının iyi olması, o şehre ev sahipliğini kazandırmıyor. Üstelik o takımın da ne kadar iyi olduğu tartışmalıyken...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...