2 Aralık 2009 Çarşamba

FIFA'nın Usûlü


FIFA, 2010 Dünya Kupası kura çekimi için torbaları (İngilizce'deki kullanımıyla, kavanozları) açıkladı. Tam beklediğim gibi olan torbalar, nedense çoğu kişiyi şaşırttı. 2006'daki tesadüfî final dışında son 10 yıldaki hiçbir büyük turnuvada başarılı olamayan Fransa'nın seri başı olamaması, Henry'nin eline bağlanıyor. Diğer torbalardaki coğrafî dağılım göz ardı edilip, "2. torba kötü, 4. torba daha iyi" değerlendirmeleri yapılıyor.

Konuya açıklık getirmeden önce, torbaları yazalım;

1. Torba (Seri Başları): Güney Afrika (ev sahibi), Almanya, Arjantin, Brezilya, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya.

2. Torba (Asya, Okyanusya ve Kuzey/Orta Amerika): Avustralya, Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Yeni Zelanda, ABD, Honduras, Meksika.

3. Torba (Afrika ve Güney Amerika): Cezayir, Fildişi Sahilleri, Gana, Kamerun, Nijerya, Paraguay, Şili, Uruguay.

4. Torba (Avrupa): Danimarka, Fransa, İsviçre, Portekiz, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Torbaların yanında da belirttiğim gibi; ilk torba dışındaki torbalar, kıtalara göre belirlenmiş. Amaç; bir takımın, kendi kıtasındaki başka bir takımla aynı grupta olmaması. Turnuvaya 13 takım veren Avrupa'dan da, bir grupta en fazla iki takımın olmasına müsade ediliyor.

Kura çekiminde, ilk torba dışındaki torbaların sırası önem taşımıyor. Yani 1. torbada ev sahibi ile dünyanın en iyi 7 milli takımı bulunurken, 2. torbada da sonraki 8 takım yer almıyor. Bu sıralama tamamen coğrafî.

Fransa'nın durumuna gelirsek, ilk paragrafta da yazdığım gibi; 2006'da şans eseri gelen final dışında son yıllarda hiçbir başarıları yok. Bu kupaya da mucizelerle geldiler. Kredilerini tükettiklerini ve artık seri başı olmamaları gerektiğini düşünüyorum. Nitekim son iki turnuvada da olması gereken oldu.

Son olarak, kura çekiminin cuma günü saat 19.00'da TRT 3'ten yayınlanacağını belirtelim. Ve başta favorilerim İngiltere ve Hollanda olmak üzere, tüm takımlara başarılar dileyelim... Umarız birbirinden güzel gruplar görür ve harika bir turnuva izleriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...