25 Eylül 2010 Cumartesi

F1 2010 Değerlendirmesi


8 yıl sonra gelen ve bana büyük heyecan yaşatan bu oyunla ilgili ilk duygularımı iki gün önce yazmıştım. Şimdi oyunu biraz değerlendirelim.

Oyunun konsepti, kariyer üzerine kurulu. Oyuna girdiğinizde öncelikle bir pilot yaratıyorsunuz ve kariyer oluşturuyorsunuz. O kariyer, kenarıda duruyor. İstediğiniz zaman oynuyorsunuz. İsterseniz, "Grand Prix" menüsünde, gerçek pilotlardan birini seçerek yarış ya da sezon yapabiliyorsunuz.

Oyunun genel menüsü biraz ilginç. Oyuna girdiğinizde kariyer oluştururken hangi takımı seçtiyseniz, paddockta, o takımın tırlarının yanında duruyorsunuz. Bir anlamda, menünün plânını oluşturuyor bu görüntü. Anamenü böyleyken, diğer menülerse Codemasters'ın diğer yarış oyunlarındakine benziyor. Özellikle Grid'in birebir aynısı.

Gelelim sürüşe... Birçok kişi gibi benim de bu oyunla ilgili aklımdaki en büyük soru işaretlerinden biriydi. Açıkcası ilk başta, 8 yıllık F1 Challenge'a alıştıktan sonra garip geldiğini söyleyebilirim. Ancak insan biraz alışınca, sürüşün güzel olduğunu fark ediyor. F1 Challenge'da, özellikle klavyeyle oynarken, bir F1 aracından çok tır kullanıyormuşum gibi hissediyordum. Tabii ki F1 aracı kullanmak kolay bir şey değil ama F1 Challenge bambaşka bir olaydı. F1 2010'da sürüş hem biraz daha yumuşak, hem daha gerçekçi. Özellikle direksiyon setiyle oynayanlar, bu gerçekçiliğin daha çok tadına varacaklar.

Evet, F1 Challenge'dan daha kolay olabilir ama artık çok daha dikkatli olmasınız. Çünkü oyunda hatanın affı gerçekten yok. Viraj girişlerinde zamanında fren yapmazsanız, pist dışına çıkıp, uzun bir süre kaybedebilirsiniz. Hem çimde hem de çakıl alanda araç çok yavaşlıyor ve bazen anında spin atıyor. Viraj çıkışlarında da her an aracın kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Hafif bir kontrayla kurtulursanız, gerçekten şanslısınız demektir.

Artık lastik farklarını, hava şartlarını, hatta pistteki birkaç derecelik sıcaklık farkını bile çok iyi hissediyoruz. Pitten çıktıktan sonra soğuk lastiklerin performansı ne kadar etkilediğini birebir yaşıyoruz. Özellikle yağmurlu havada, ıslak pistte araç kullanmak çok zor. Bu oyunu oynarken, F1 pilotlarının hissettiklerini daha iyi anlıyorum.

F1 Challenge'daki en büyük dertlerden biri, ayar yapmaktı. Artık istersek detaya fazla girmiyoruz. Belli başlı birkaç kalıptan birini seçerek piste çıkabiliriz. Ayrıca artık -F1 Challenge'da olmayan- mühendislerimiz, bizi bu konuda çok iyi yönlendiriyor.

Sürüşteki en büyük yeniliklerden biri de diğer araçlar. F1 Challenge'da birbirinin aynısı pilotlarla yarışırken, F1 2010'da, farklı stillerle giden, agresif sürücülerle yarışıyoruz. Artık rakiplere direnmek, geçiş yapmak çok daha zor. Bu da oyunun gerçekçiliğini tavan yaptırıyor.

Grafikler... Aman Allahım! Bununla ilgili ne yazabilirim, nasıl cümleler kurabilirim, gerçekten bilmiyorum! Bu konuda resmen çağ atladık! Pist detayları, 3 boyutlu seyirciler, gerçek paddock, gerçek pilot modellemeleri, her an hareket eden takım çalışanları, garajda beklerken kolunu kaşıyan pilotlar, basın toplantısındaki muhabirler, kaza anında etrafa dağılan parçalar, pist dışına taştıktan sonra lastiğe yapışan çakıllar, yağmurlu havada oluşan su birikintileri, kameradaki damlalar... Gerçekten hepsi hârika!  Her şeyi geçtim, sırf şu grafikler için bile alınır bu oyun! Gerçekten helâl olsun Codemasters'a...

Şimdi de oyunu, artılar-eksiler olarak değerlendirelim.

Eksiler:
  • Grafiksel açıdan birçok güzellik var ama gerçek zaman grafiklerini oyuna koymamışlar. Küçük bir detay gibi gözükse de, bence lisanslı bir oyun için önemli bir eksiklik.
  • Podyum... Basın toplantısına bile giriyorken, sembolik bir podyumun olmaması kötü.
  • Hem tuşlar, hem de seçenekler sınırlı. Daha fazla ayar yapmak isterdim.
  • Normalde çakıl alana giren bir araç büyük bir hız kaybı yaşar, hatta bazen motor durur. Bugüne kadar hiçbir aracın çakıl alana girip spin attığını görmedim. Ama ne yazık ki F1 2010'da bu saçmalık, arada bir karşımıza çıkıyor.
  • Pitte aracı kontrol edememek. (Yarı otomatik pilot)
  • Direksiyon görünümlerinin tam olarak gerçekçi olmaması.
  • Formasyon turunun olmaması.
  • Güvenlik aracının olmaması.
Artılar:
  • Grafikler.
  • Gerçekçi sürüş.
  • Gerçekçi pist modellemeleri.
  • Gelişmiş kariyer modu.
  • Mühendislerin oyuna etki etmesi.
  • Telsiz konuşmaları.
  • Yarışta ilk üçe girdiyseniz, basın toplantısına katılmanız. İlk üçe girememeniz durumunda da paddockta röportaj yapmak.
  • Eğer sıralamalarda en iyi zamanı yapamazsanız, pole pozisyonunu % 90 ihtimâlle, Red Bull pilotlarından birinin alması. (Bu sezon şu ana kadar yapılan 14 yarışın 12'sinde, pole pozisyonunu Red Bull pilotları aldı.)
  • Pistte, geçtiğiniz yere göre seslerin değişmesi.
Bazı Sorunlar ve Çözümleri:
  • "Alt+Tab" kombinasyonuyla, oyunun penceresini küçülttüyseniz, kendiliğinden eski hâline dönmüyor. Düzeltmek için, "Alt+Enter" kombinasyonunu yapmalısınız.
  • Oyunda kayıt yapabilmek için, "Game Profile" bölümünde "Create New Profile" seçeneğine tıklayıp, çıkan sayfayı aşağı kaydırarak, "Create Local Profile" seçeneğinden profil oluşturmanız gerekiyor.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

This post offers clear idea for the new people of blogging, that actually how to do running a blog.


Also visit my web-site; Get More Information
Also see my page - projektowanie ogrodów wrocław

Adsız dedi ki...

What's up, I check your new stuff regularly. Your writing style is awesome, keep up the good work!

Feel free to visit my web site :: Http://Dentysta.Wroclaw.Pl

Adsız dedi ki...

It's an awesome post in favor of all the online users; they will get benefit from it I am sure.

Check out my blog; ubrania Damskie

Adsız dedi ki...

This website ωas... how do you say it?
Relevant!! Finally I've found something which helped me. Many thanks!

Check out my weblog qwerty.deafsource.com

Adsız dedi ki...

Hi there just wаnted tο givе
yοu a quick heaԁs up. The text in yоur article seem to be гunning οff thе scrеen
in Intеrnet explorer. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I'd poѕt to let you know.
The layout look great thοugh! Нοpе
you get the issuе sοlved soon. Chеerѕ

my webpage: docenciaonline.pro.br

Adsız dedi ki...

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you'гe going
to а famous blogger if you arе not alreаԁу ;) Cheers!


my blog kwejk

Adsız dedi ki...

Hi there to all, how is everything, I thіnk
every οnе is getting more from this websitе,
and your views are nice in support of new viewеrs.


Stop by my site ... www.clickbookmark.com

Adsız dedi ki...

Νiсe гeplies in return of thіs іssue with firm argumеnts
and describing everything regarding that.

Herе is my site :: Homepage

Adsız dedi ki...

Heуa suρеrb website! Doeѕ
runnіng а blog ѕimіlar tо this
tаkе a maѕsіve amount woгk?
I've absolutely no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I understand this is off topic but I simply needed to ask. Many thanks!

Also visit my blog: demotywatory

Adsız dedi ki...

Hi! Do you know іf they mаke any ρlugins to protect against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've
worκed hard on. Any tips?

Feel fгee tο ѕurf to mу blog pοst
- Popular Wedding Dj Providers And How Perform Get Them

Adsız dedi ki...

It's truly very difficult in this full of activity life to listen news on TV, therefore I simply use the web for that reason, and take the most recent information.

Also visit my blog post; inmemoryofmydog.com

Adsız dedi ki...

natuгаlly like your ωeb site hoωever you
have to test the spellіng on ѕeveгal of your
posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it νery tгoublesome to infоrm
the truth on the other hand I'll definitely come back again.

Also visit my web blog Okna drewniane

Adsız dedi ki...

Thank уou for anοther fantastic post.
The place else may anyone get that kind of infο іn ѕuch an ideal methoԁ of
wrіting? I have а ρresentаtion subsequent week, and I'm on the look for such info.

Also visit my site :: zasilacze do laptopów

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...