21 Eylül 2010 Salı

Transfer Pazarı



Yukarıdaki resimde her şey belli oluyor aslında. Sürekli futbolcu alan ama satamayan bir sistemimiz var. Neden? Transfer pazarı değil çünkü ligimiz, birçok ülke tarafından izlenmiyor; takip edilmiyor.

Sayısız sorun sayabiliriz. Ama ben birkaçını açıklamak istedim.

Transfer pazarı olmak için ligimizin izlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu yüzden yayıncı kuruluşa çok büyük iş düşüyor. Örnek vermek gerekirse; zamanında Galatasaray'a İnamoto diye Japon bir oyuncu gelmişti. Japonların o dönem en tanınan futbolcularındandı. Lig Tv akıllılık yapıp Japon televizyonlarına pazarlayabilirdi yayın haklarını. Böylelikle hem kendi gelirlerini arttıracak hem de pazarın büyümesini sağlayacaktı.

Çim Sorunu

Belki de en büyük sorunlardan biri çim sorunu. Adım atıldığında bile bozulan çimlerde oynuyor futbolcularımız. Bu, hem futbolumuzun hem de oyuncularımızın gelişememesine, dolayısıyla kötü futbola neden oluyor.

Genç oyuncuları oynatmama

Başarılı olmak gerekiyor Türkiye'de. Bu yüzden en iyi, en tecrübeli futbolcularını oynatman gerekiyor. "Başarılı olamazsan kovulursun" mantığı var. İşte bu yüzden genç oyuncular oynayamıyor, gelişemiyorlar. Hâlbuki öyle yetenekler var ki...

Direkt Wenger'i örnek vermemiz gerekiyor herhalde... Şu an takımındaki oyuncuların yüzde yetmişini 17-18 yaşlarında takıma getirtti. Genç oyuncularını FA Cup, Carling Cup final maçları vb. dâhil oynattı.

Futbol Anlayışı

Kesinlikle değişmesi gereken bir unsur. Türkiye'de oynatmamaya dayalı bir sistem var. Bu da futbolun hem izleyeni hem de futbolcusu açısından olumsuz bir durum çıkarıyor.

Milli Takım ve Kulüp Başarısı

Oyuncuların kendi piyasasını arttırabileceği en iyi yerler, Avrupa ve Dünya Kupaları, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'dir. Milyonlarca izleyeni olan turnuvalar...

Mesela 2000'deki Galatsaray'dan Emre ve Okan'ı Inter'e, Euro 2008'deki Mehmet Topal'ı Valencia'ya transfer ettiren, başarılı bir takımın, iyi performans gösteren oyuncuları olmalarıydı.

*İlgili sayfanın linki: http://transfermarkt.de/de/statistiken/startseite/transfers.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...