4 Haziran 2010 Cuma

(DK '10) Finalsiz Dünya Kupası


Büyük kupanın başlamasına artık sadece bir hafta kalmışken, ben de bu bir haftayı, geçmiş kupalardan ilginç olayları yazarak geçirmek istedim. İlk olayımız 1950'den...

1950 Dünya Kupası'yla ilgili olarak hep şu anlatılır: "1950'deki Uruguay-Brezilya finali, kupa tarihinin en çok seyirciyle oynanan maçıdır. Maçı yaklaşık 200 bin kişi izlemiş ve Uruguay, 200 bin Brezilyalı'nın önünde kupayı almıştır."

1950 Dünya Kupası'ndaki Uruguay-Brezilya maçında, stadda yaklaşık 200 bin kişi olduu doğru. Bu maçın sonunda Uruguay'ın kupayı kazandığı da doğru. Ama bu maç, final maçı değildi! Nasıl mı?

O kupa, Dünya Kupaları tarihindeki finalsiz tek kupadır. Turnuvaya katılan toplam 13 takım; 2 tane 4'lü, 1 tane 3'lü, 1 tane de 2'li olmak üzere, 4 gruba dağıtıldı. Grup maçları sonunda gruplarını lider tamamlayan, Brezilya, İspanya, İsveç ve Uruguay, final grubuna alındı. Bu grubu lider tamamlayan, şampiyon olacaktı.

İlk iki maçlar sonunda, Brezilya 4 puanla lider; Uruguay, 3 puanla ikinci sıradaydı. Diğer iki takımınsa şampiyonluk ihtimâli kalmamıştı. Son maç gününde Uruguay'la Brezilya, Rio De Janeiro'da, yerel saatle 15.00'te liderlik için karşılaşırken; aynı dakikalarda İspanya'yla İsveç de, Sao Paulo'da formalite maçına çıkıyordu.

Uruguay, Brezilya'yı yenerek 5 puanla liderliğe yükselmiş ve dolayısıyla şampiyon olmuştu. Ancak Maracana'daki bu tarihi maç, turnuvanın ne final maçıydı; ne de son maçı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...