23 Ekim 2011 Pazar

Futbolcu Fabrikası Bir Kulüp : Red Star Belgrade


Avrupa'da özellikle yetenekli oyuncuların bol bulunduğu yerlerden biri Balkanlardır.Daha önce bahsettiğimiz Kuzey ülkerindeki yetenekli oyuncu bolluğu buralarda var.Yani ''scout'' olayını uygulayan kulüp Balkanlardan birçok kaliteli oyuncu bulabilir.
Balkanlardan Sırbistan'a geçiyoruz.Sırbistan Ligi ekiplerinden Kızılyıldız'a bakacağız.
Red Star Belgrade yani Kızılyıldız ligin en köklü ekiplerinden biri olmak beraber birçok futbolcununda kendini ilk gösterdiği takımlardan biri.Mesela resimdeki takım 1991 yılında Avrupa Kulüpler Kupası'nı kazanan takım.O takımdan birçok oyuncu Avrupa'nın büyük kulüplerine transfer oldu.
Birçok oyuncunun ilk kez kendini gösterdiği,büyük kulüplerin dikkatini çektiği bir kulüp Kızılyıldız.

Şöyle girelim konuya.Kızılyıldız transferde en son eksi değere düşmüş ? Yani harcağı,gelirinden fazla olmuş ?
2005/2006 sezonunda..O da sadece 75 bin euro..O sezon Kashima Antlers'ten Takayuki Suzuki'yi almışlardı 2.5 milyon euroya ki bu kulüp tarihinin en pahalı transferi...

Bunun dışında transferde zarar yaptıkları sene çok az.Her sene birçok oyuncusu Avrupa'nın çeşitli kulüplerine transfer oluyor.Bu da onları çok ciddi kazanç sağlıyor.

Mesela 2006/2007 sezonunda transferden yaklaşık 17 milyon euroluk bir gelir ettiler.Keza 2001/2002 sezonunda 19 milyon euroluk,98/99 sezonunda ise 20 milyon euroluk gelirleri var.
Bu dönemlerde Stankovic,Vidic gibi dünya futbolunun önemli isimlerden olacak futbolcular Avrupa'ya açıldılar.

Kulübün en fazla gelir elde ettiği ve çıkardığı yıldız futbolcuların başında ise şuan İnter'de forma giyen Dejan Stankovic geliyor.
98/99 sezonunda 15 milyon euroya Lazio'nun yolunu tutmuştu Stankovic.2004 yılında ise İnter'e transfer olmuştu.

Bunun yanında Nemanja Vidic'te Red Star takımından çıkma.Alt yapısından çıktığı Kızılyıldız'dan 2004 yılında 5.6 milyon euroya Spartak Moskova'ya gitmiş.Oradan geçen iki senenin ardından Manchester United'ın yolunu tutmuştu.

Avrupa'nın önemli kulüplerinde forma giyen diyen oyuncularına baktığımızda Pantelic,Zigic,Bisevac,Lukovic ve daha birçok isim şuan Avrupa'da önemli ekiplerde top koşturmakta.

Bunun yanında futbol kariyerleri sona Sinisa Mihajlovic,Dejan Savicevic(resimdeki),Robert Prosinecki,Darko Pancev,Dragan Stojković,Darko Kovacevic gibi isimlerde Red Star'dan Avrupa'nın önemli ekiplerine giden oyuncular oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...