10 Aralık 2011 Cumartesi

Futbol Maçından Öte Taktik Savaşı | El Clasico


İlginç bir El Clasico bizleri bekliyor bu akşam.Zaten El Clasico'lar hep ilginç olmuştur.Mesela en son Ağustos ayındaki Süper Kupa maçında olan olaylar,Nisan ve Mayıs ayında art arda dört kez karşılaşmaları,çıkan kırmızı kartlar,gergin atmosferi sayabiliriz.

Şimdi ise durum biraz farklı.Farklıdan kastımız son El Clasico'lara net favori Barcelona çıkarken bu akşamki karşılaşmada iki tarafta maçın favorisi konumunda bana göre.Bunun temel sebebi 15 maçtır üst üste kazanan ve ayakları daha sağlam bir şekilde yere basan Real Madrid,geçen seneye nazaran kötü olan Barcelona,Mourinho faktörü..

Real Madrid başta dediğimiz gibi bu sene ayakları sağlam basıyor yere.Levante yenilgisi ve ardından Santander beraberliğiyle büyük bir çıkışa geçen Mourinho'nun öğrencileri Şampiyonlar Ligi dahil önüne gelen devirdi.Çoğu maçını da rahat bir şekilde kazanmayı başardı.

Real Madrid'in elindeki en büyük koz Ronaldo tabii ki de..Portekiz'li 21 gole imza atı bu sezon,şu haftaya kadar.Bunun yanında Angel Di Maria'nın yükselen performansı,Higuain ve Benzema'nın verdikleri katkılar bu sezon Real Madrid'in işine çok yaradı.Di Maria solda sağda Ronaldo'nun oynayacağını düşünürsek,ileri uç elemanı kim olacak ? Orası merak konusu...



Bunun yanında orta saha tercihleride bu maç adına etkili olacak bir etken.Özellikle Real Madrid'in orta sahası maçın kaderini etkileyebilir.Çünkü karşında dünyanın en iyi orta sahasına sahip takım var.Bu nedenle sahaya çıkacak isimler bu yüzden önemli...

Barcelona'ya bakacak olursak...Maç fazlasıyla Real Madrid'in üç puan gerisindeler.Bu maçı kaybetmeleri demek farkın altı olması,Real Madrid'in eksik maçını oynamasıyla alabileceği bir galibiyet ile dokuz olması demek..Üstüne Japonya'ya gidecekler Dünya Kulüpler Şampiyonası için.Yani ligin kader maçlarında biri bu desek yeridir.

Messi takımın en büyük kozu.Messi ile birlikte Barcelona orta sahası en büyük tehdit Real Madrid adına.Fakat şöyle bir şey ekliyelim.Messi bu sezon sadece bir deplasmanda gol atabildi.O da Athletic Bilbao maçında attığı ve bir puanı kurtaran son dakika golüydü.

Guardiola nasıl takım sürecek sahaya bu da merak konusu ? Twitter'dan yazmışık Prorroga Blog'dan Emre Çelik demek istediğimi çok iyi bir şekilde açıklamış..

'' Olay aslında sadece Pep Guardiola'nın hangi oyuncuları nerede seçeceği değil. Bir de 4-3-3 mü yoksa 3-4-3 mü sorusu var akıllarda. Barcelona bu sezon Sevilla, Valencia, Milan deplasmanları gibi zorluk derecesi yüksek olan bir çok maçta puan kaybetmeyi göze alarak oyunun belli bölümleri veya tamamında 3-4-3 ile sahadaydı. Hatta puan kaybedilen Valencia ve Sevilla maçlarının ardından Pep hakkında yapılan eleştirilerin ortak paydası "3-4-3'ün zorluk derecesi zor bu maçlar yerine içeride daha zayıf ekiplere karşı denenmesinin daha doğru olup olmayacağı" yönündeydi ama Pep Guardiola puan kayıplarına rağmen 3-4-3'ten vazgeçmedi. Maç öncesinde İspanyol spor basını Barcelona'nın 4-3-3 ile sahada yer alacağını düşünmesine rağmen Pep 3-4-3 ile çıkarsa hiç kimse şaşırmaz açıkcası. Ama böyle önemli bir maçta tercih edilmeli mi, daha doğrusu nasıl bir sistem tercih edilmeli? '''

Bu maç için 3-4-3 riskli gözüküyor.Her ne kadar orta sahan çok çok kalite olacak olsa da bu maçta Real Madrid temel prensibi topa sahip olmak ve pres yapmak olacaktır.Bu nedenle savunmanın arkasına atılacak toplarda formda oyuncular Ronaldo,Di Maria,Benzema veya Higuain gibi isimler çok can yakabilir.

Bunun yanında 4-3-3 oynarsa orta saha dizilimi nasıl olacak ? Bu da merak edilen sorular arasında...

Hani Messi ve Ronaldo dedik en büyük kozlar takımlar adına.Ama bana göre en büyük koz Jose Mourinho.Bu maçı aylar öncesinden kafasında oynamaya başlamıştır bile.O yüzden farklı bir taktikle sahada olan Real Madrid görebiliriz.

Sonuç olarak ligin kaderini etkileyecek önemli bir maç oynanacak bu akşam.Sahada bir futbol mücadelesinin ötesinden taktik savaşı verilecek.Bakalım..Galip gelen taraf kim olacak..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

eminmisin

thegunners16 dedi ki...

Neyden emin miyim ?

Adsız dedi ki...

güzel taktikler

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...