24 Aralık 2011 Cumartesi

Tarih Yeniden Yazılıyor / Bursaspor 1919'da Mı Kuruldu ?


Bursa'nın yerel gazetelerinden biri olan Olay Gazetesi'nde çok ilginç bir haber vardı bugün.Öyle ki tarihi değiştirecek bir cinsten haber.
Bursaspor 1963'te kuruldu bilindiği gibi.Fakat Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Süme,Osmalı arşivlerini araştırırken 1919 yılına ait bir belgede Bursaspor'un olduğuna dair bilgiler buldu.17 Mayıs 1919 tarihli belgede dönemin kulüp başkanı gazetede satışa sunulan spor malzemelerini satın almak için İstanbul Levazım Müdürlüğü’ne şu yazı yazıyor :

'' Yüce makamınıza... Efendim, hazretleri...

Günlük İstanbul gazetelerinin ilanlar kısmında müdüriyetiniz tarafından müzayede ile satılacağını duyurduğunuz jimnastik direklerinin değeri ne ise Bursaspor Kulübü adına gönderilmesini istirham ederim.

Ne kadar var ise tamamının gönderilmesini talep ile değerlerini bir an evvel aşağıdaki adrese bildirmenizi istirham ederek üstün saygılarımızın kabulünü binlerce niyaz eylerim efendim.

17 Mayıs 1335 (1919) ''

Gönderilen yazı bu.Yukarıdaki resimde bu belgeden bir fotoğraf.
Konuyu araştıran İzzet Baysal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Süme
'' Bir tarihçi olarak ben bundan hiçbir şüphe duymuyorum. Çünkü orjinal bir belge, imza var ve ıslak mühür var. Bundan şunu anlıyoruz; Osmanlı Döneminde Bursa’da spor faaliyetleri yapılıyor. Bir Bursaspor Kulübü var ve bu kulüp İstanbul Levazım Müdürlüğü’nün gazete ilanıyla satışa çıkardığı cimnastik direklerine talip. Demek ki bu kulüp sporun futbol dışındaki branşlarıyla da ilgileniyor.

Bursaspor Kulübü Müessesesi Reisi Daisi” günümüz Türkçesine çevirecek olursak, Bursaspor Kurucu Başkanı imza atmış. Altında da ıslak mühür var. Üzerinde 1335 tarihi (Rumi) net görünüyor. Bundan şunu çıkarıyoruz; 1919 yılında Bursaspor adına bir mühür var o dönemde bir kurum adına bir mühür kazıtmışsa kulübün kuruluş tarihi o mührün üzerine yazılıyor. Dolayısıyla o mührün üzerinde yazan 1335 yani 1919 tarihi kulübün kuruluş tarihidir.
'' diyor.

Çok ilginç hakikaten.Belgelerde sağlam.Araştırılması gereken bir konu.Umarım üzerine gidilir...


Haberin tamamı tıklayınız....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...